22 Nisan 2009 Çarşamba

En eğlenceli 7 Disney şarkısı

Kiralanan Disney kasetleriyle büyümüş, sinemaya ilk kez Küçük Deniz Kızı'nı seyretmek için gitmiş bir insan olarak bilinçaltıma neleri soktular bilemiyorum. Şimdi izlediğimde, "abi ne yaptınız siz" dediğim ayrıntılar var, ama bu allahsız kitapsız animasyonlar, bu animasyonlarda söylenen şarkılar hala beni mutlu edebiliyor. Evet, romantik komedileri saçma ve gerçeklikten uzak bulan ben, Disney filmlerini izleyip mutlu oluyorum. Aslında animasyon bir dünya içinde bir gün bile yaşayamayacağımı (bkz. Mary Poppins) fark edince en büyük hayal kırıklığıma neden olan Walt Disney Co. 'yu da esefle kınıyorum. Disney; seni seviyorum, nefret ediyorum, affetmem affetmem asla seni...

7-Friend Like Me -
Alaaddin



Yanlış hatırlamıyorsam Robin Williams seslendiriyordu filmdeki cini, şarkıyı da o söylüyor olsa gerek, adamın henüz sempatisini koruduğu zamanlar. Önümüzdeki videolarda da göreceğiniz gibi "modern öğeleri katalım, böyle bir ironi yaratalım, neş'e dolalım" anlayışı hakim, ama belli bir yaşın altının çok hakim olacağı şeyler değil. Daha çok görsellikle yakalıyor onları. Sanırım aslında bu videoya dair çok söyleyebileceğim bir şey yok:)

Not: Videonun sonlarına doğru listemizin birrrr numarasına bir gönderme var, bilesiniz.

6-Be our guest -
Beauty and the Beast



Belle adlı çok okuyan, akıllı ama bir yandan da pek güzel hanımkızımızın, mahallenin yakışıklısı Gaston'u bırakıp bir yaratığa aşık olması, o yaratığın da sonunda yakışıklı prense dönüşmesi üzerine kurulu olan bu güzide film, sanırım izleyen her küçük kıza "dönerek dans etme" aşkını aşılamıştır (evet, ben yaptım bunu. evet, üstelik kayıtlı. evet, gerizekalı gibi gözüküyorum). Ama bizim konumuz bu değil. Zaten on yerden onbeş karakter fırlasın, herkes şarkı söylesin, gençlik coşsun hobarey mantığını severim, bu şarkıda da bu doruk noktasına çıkıyor. Tabak çanak dans ediyor, şamdanla çaydanlık şarkı söylüyor, ve bunların hepsi ana karakterin çevresinde dönüyor-evet, dolayısıyla izleyen kız orada olmak istiyor, sonra bahçeye çıkıp dönerek dans ediyor.

İşin ilginç tarafı, hizmetçiler "ah, yaşasın hizmet edeceğimiz biri çıktı, yehu" diye o kadar mutlu oluyorlar ki, Belle Hanım'a bir müzikal sergiliyorlar. Yani zaten genel olarak belli bir zamana kadar her Disney filminde bir "işçisin sen işçi kal" halet-i ruhiyesi mevcut, Cinderella'da da var aynı şey, Fantasia'daki kimi animasyonlarda bile var, ama burada hizmetçiler fazla mutlu yahu. Şarkı çok güzel, sözler de eğlenceli, doğrudur, eşyaya dönüşmüş olan tüm o zavallı hizmetçiler inanılmaz sıkılmışlardır artık, ama bu ne yahu? Kızımız da o kadar okumuş, ama bir "yahu bu ne, hakkınızı arayın biraz, sigortasız da çalışıyorsunuz" demiyor, bir isyana teşvik etmiyor. Homini gırtlak pufidi kandil. Peh.

5-Bare Necessities - Jungle Book




Bare necessities - Jungle Book
Vezi mai multe video din Film »

Bu video üzerine yorum yapmak istemiyorum. Sanırım izlerken en çok mutlu olduğum videolardan biri yahu. Allahım nasıl bir neşedir. Nasıl bir kafayla yapılmıştır. AY AY KAFASINA DÜŞECEK KAYA AY.

Ayrıca, bilirsiniz ki insan kendi dirseğini yalayamaz ve bunu şu an okuyan insanların ancak 10%u dirseğini yalamaya çalışmaktadır, zira zaten gazetelerde, fw maillerde on kere döndüğünden herkes artık denemeyi bırakmıştır. Yarın öbür gün kolunuzda yürüyen karıncayı yemeye çalışırsanız diye diyorum.

Not: Bu şarkıyı Louis Armstrong Amcamız da pek güzel yorumlamıştır.

4- Under the Sea -
Little Mermaid



Bu da bir diğer mutluluk hormonu, Ariel ablamıza denizde hayatın ne kaddar güzel olduğu, suyun dışında işlerin öyle olmadığı, Ariel'e güvendikleri de, çevreye güvenmedikleri anlatılıyor. Hatta işte, Ariel, herkesin bir şeyler çaldığı çılgın bir jam session ile kandırılmaya çalışılıyor, bak burada hayat ne güzel, her gün parti, her gün bir acaiplik, bir ilginçlik, nabacan ki yukarıda deniyor.

Ama işte bunları derken o kadar renkli bir görüntü sunuyor ki, Ariel kaçıp giderken siz oraya gitmek istiyorsunuz. Bunun bir de Kiss the Girl versiyonu var ki, ona bir sonraki sıralamada yer vereceğizdir, o daha da bir acaip, bence.

3- Everybody wants to be a cat -
Aristocats



Everybody wants to be a cat..(Desene Animate:X)
Vezi mai multe video Diverse »

Bu şarkıyı, şarkıyı sevmem açısından, aslında bir numaraya yerleştirmek istesem de, tekrar izlediğimde, nedense emin olamadım. Şarkı olarak hala benim gözümde bir numaradır, ama, hatun kedinin aristokrat tavırları olsun, bas çalmadığı halde patisinin altında bası döndüren kedi olsun, hatta hatun kedinin arp çalarken sağ patisinin mantıksız yeri olsun, bunlar hep beni soğuttu klipten, allah kahretmesin sizi dedirtti. Gerçekten, beyaz kedinin arp çaldığı yerde bir dikkat edin, arpın neresinden sokuyor o sağ patisini öbür tarafa?

O değil de, siyam kedisinin chop sticklerle piyanoya müdahalesini hiçbir şeye değişmem sanırım. Ayrıca, evet, everybody wants to be a cat.

2-Zero to hero -
Hercules



Bu, gerçekten, benim en sevdiğim Disney filmlerinden biri. Bir kere oraya bir Diana Ross & the Supremes türevi koymuşsun, mis gibi olmuş. Geyik potansiyeli zaten varmış, iyice artmış. Evet, asıl hikayeyle bir alakası kalmamış pek, ama sorun edemiyorum, zira zaten çoğu filmde ana efsanenin çok daha dışında Disney versiyonu. Üstelik komik. Üstelik kendince çocuklara hitap ediyorsun, kalkıp karısını aldatan bir Zeus ve Zeus'un gayrı meşru oğlunu öldürmeye çalışan bir Hera resmi çizemezsin. Çizersin, aforoz ederler.

Ama o değil bak. Sen bir videoyu izle. Süper yahu. Herculade ne allah aşkına. Grecian Express ne...

1- Pink elephants on parade - Dumbo



Bu video aslında tamamen duygusal bağım nedeniyle birinci sırada. Yani, tekniği ya da müziği değil olay, şarkıyı da videoyu da çok seviyorum. Ha bunun yanında, şarkıyı da animasyonu da küçümsüyor değilim, bilakis hayranım. Küçükken korkup seyredemediğim bu sahneleri, şimdi arada "ihtiyaç duyarak" açıp izliyorum.

Benden tamamen alakasız olarak, bilgi vermem gerekirse, evet herkese de veririm bu bilgiyi, bu video bir Disney filminde kullanılan ilk saykedelik sahne olarak geçiyor. Zira Dumbo da, adını hatırlamadığım fare de sarhoş orada - gerçi ne içtilerse ben de istiyorum yahu, ühüh... Hatta bütün bu halisünasyonlardan sonra Dumbo kendini ağacın tepesinde bulacak ve uçabildiğini fark edecek diye hatırlıyorum.

What an unusual view! Kalınız sağlıcakla:)

5 yorum:

Emir Bey dedi ki...

bir de bu küçük deniz kızının türkçesinde şebnem ferah bir söyler ki dillere destan !

pekcic dedi ki...

NİL! NİL! NİL! NİL! NİL! NİL! NİL! NİL! kalbimden vurdun beni!

d dedi ki...

ama ama ya aslan kral? in the jungle?

operadaki fantom dedi ki...

emir bey: evet ben de eskiden çok severdim onu. hatta sadece onu değil, bilimum türkçe versiyonlarını. ama şimdi bi daha dinleyince baya itici geldiler yahu:)

ece:muah

ılgın hanım:aslan kraldan in the jungle yerine hakuna matata yahut i can't wait to be a king koyardım, ve hatta ikincisini koyacaktım, ama unutmuşum, aklımdan çıkmış hep:)

haneke dedi ki...

ben de in the jungle diyorum. ısrar ediyorum hatta :)